Speciale Noorderland Waddeneditie nu in de winkels

REGIO Lifestylemagazine Noorderland lanceert in samenwerking met Visit Wadden de Waddenspecial, een speciale editie van Noorderland die volledig in het teken staat van het Waddengebied.

Met meer dan 100 pagina’s beleeft de lezer zelf het pure waddengevoel en kan wegdromen bij unieke bestemmingen in het Waddengebied, die juist in deze tijd perfect zijn voor een vakantie in eigen land.

Beleef de Wadden

In de Waddenspecial focust Noorderland niet alleen op de Waddeneilanden maar vooral ook op de route ernaartoe, want ook op het vaste land heeft het Wad veel te bieden. Zoals het wadlopen bij Pieterburen of het Dark Sky Park bij Lauwersmeer, een plek waar het echt donker is. Of het historische terpen- en wierdenland dat vroeger een belangrijke rol speelde in de strijd tegen het zeewater. Daarnaast laat de special in verschillende interviews zien dat het Waddengebied veel kansen biedt voor ondernemers, die juist nu extra steun kunnen gebruiken.

Een Waddenspecial in een bijzondere tijd, nu we allemaal met de gevolgen van het coronavirus te maken hebben. Maar ook: een bron van inspiratie voor een prachtige staycation in eigen land. Door het virus vieren we waarschijnlijk geen vakantie in het buitenland, maar zoeken we juist de mooiste plekken in ons eigen land op. Het Waddengebied is perfect voor een dagje, een weekend of een week vakantie, uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM.

Vanaf 1 juni Wadlopen

„Wadlopen zal in trek blijven omdat het een unieke sport is in een adembenemend gebied,” zegt Staas Mooibroek, wadloopgids van de Wadloopvereniging Pieterburen. „De rust en ruimte van het Wad te ervaren en ondertussen over de bodem van de Waddenzee te lopen met haar unieke flora en fauna is iets waar je hele mooie dingen over kunt zeggen, maar je moet het beleven en voelen.”

In verband met de anderhalve meter-maatregel en om de veiligheid van de deelnemers te garanderen is de maximale groepsgrootte momenteel op 30 deelnemers gesteld en worden er vanaf 1 juni prachtige zwerftochten achter de dijk gelopen. Het oversteken naar de eilanden is tot nader nog niet mogelijk. Omdat de wadloopvereniging over een eigen schip beschikt kan er wel naar de zandplaat Roode Hoofd (onder Schiermonnikoog) worden gevaren. Vanaf daar kan gelopen worden naar Schiermonnikoog via Brakzand en het Weststrand. De tochten starten vanuit de visserijhaven van Lauwersoog.

Ook lopen er op de tochten wat meer gidsen mee dan strikt genomen volgens de Provinciale Wadloopverordening nodig is. Tevens zullen de deelnemers extra instructie vooraf krijgen, om de wadlooptocht zo soepel mogelijk te laten verlopen en zullen slikkige gedeeltes zoveel mogelijk worden vermeden om te voorkomen dat deelnemers vast komen te zitten.

Met deze maatregelen zorgt de wadloopvereniging Pieterburen ervoor dat het wadlopen veilig kan plaatsvinden.

Naast het wadlopen worden in de Waddenspecial ook vele andere activiteiten in het Waddengebied uitgelicht.

Passie voor het Waddengebied

De Wadden hebben bij de redactie van Noorderland een speciaal plekje in het hart: ‘Het is een gebied van wereldklasse, recht onder onze neus. Vanuit Groningen – waar de redactie werkt en woont – staan we binnen een mum van tijd in het Waddengebied. Tijdens de reis ernaartoe zien we het landschap op unieke wijze veranderen. Het is een dynamisch gebied waar duizenden soorten planten en dieren leven. Niets voor niets pronken de Wadden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We zijn er trots op dat zo’n bijzonder gebied in het noorden ligt, dus daar wilden we – zeker in deze tijd – iets speciaals mee doen’.

Noorderland

Al 15 jaar lang schrijft lifestylemagazine Noorderland over het goede (buiten)leven in Drenthe, Groningen en Friesland. In acht edities per jaar belicht de redactie prachtige (natuur)gebieden, bijzondere bezienswaardigheden, verrassende (uit)tips, culturele hoogtepunten en inspirerende noorderlingen. Noorderland is een krachtige speler: met een oplage van 35.000 bereikt het magazine duizenden inwoners en andere liefhebbers van het noorden.

Stichting Wadloopcentrum Pieterburen

Het Wadloopcentrum Pieterburen is de oudste en daarmee meest ervaren wadlooporganisatie van ons land. De gidsen hebben veel kennis van het weer, van de getijden en altijd een bodemprofielkaart bij zich met daarop de diepte van de geulen.

Visit Wadden

Het project Visit Wadden beslaat het hele Waddenkustgebied van Groningen tot en met Noord-Holland en is in april 2019 van start gegaan met als doel duurzaam toerisme in het Waddengebied te stimuleren. Visit Wadden is een samenwerking tussen de drie toeristische marketingorganisaties Marketing Groningen, Merk Fryslân, Holland boven Amsterdam en ondernemers en natuur- en erfgoedorganisaties.