Schapen- en geitenhouders goed voorbereid het lammerseizoen in

Westergeest - Het voorjaar staat weer voor de deur en dat betekent dat de eerste lammeren weer worden geboren. Meestal gaat dit vanzelf, maar soms moet er een handje geholpen worden.

Daarom heeft dierenartsenpraktijk Kollum-Buitenpost woensdagavond voor haar klanten bij Activiteitenboerderij de Hammerslag in Westergeest een verloscursus schaap en geit georganiseerd.

De schapen- en geitenhouders kregen een presentatie over de meest voorkomende aandoeningen voor en na het lammeren en handvatten voor de eerste opvang voor het pasgeboren lam. Naast hoe een normale geboorte hoort te verlopen, werd uitgebreid stilgestaan bij afwijkende liggingen tijdens het aflammeren.

Hierna mochten de deelnemers zelf aan de slag, met echte lammeren werden de liggingen nagebootst in een kunstmatig schaap (fantoom). Hoewel het allemaal wat anders en koud aanvoelde, werd er driftig geoefend en kwamen er veel lammeren ter wereld! Uiteraard werd de avond afgesloten met de belangrijkste bevindingen en een gezellig borrel.

De schapen- en geithouders gaan zo goed voorbereid het lammerseizoen in.