De Wynroas in Fries Museum op zoek naar Vikingen

Wâlterswâld - In de groepen 6, 7 en 8 van CBS De Wynroas uit Wâlterswâld zijn ze al enkele weken helemaal in de sfeer van de Vikingen. Als kers op de taart mochten de groepen ook naar de tentoonstelling ‘Wij Vikingen’ in het Fries Museum in Leeuwarden.

In de lessen wereldoriëntatie leren de kinderen van alles over dit mythische stuk geschiedenis. Ook moesten ze zelf aan de slag en dat werd met veel enthousiasme gedaan, zo vertelt juf Aukje van Ooijen van groep 6: “Een aantal kinderen hebben zelf allemaal kleding en sieraden bij elkaar gezocht die Vikingvrouwen in die tijd aan hadden. Er zijn Vikingnamen uitgezocht, tekeningen gemaakt van kleding en schepen, van ijscostokjes drakars (een Vikingschip) gebouwd, schilden en zwaarden thuis gemaakt en zelfs sieradendoosjes en een kippenbout van papier mache.”

Een bezoek aan het Fries Museum kon daarom niet uitblijven, nu ze een tentoonstelling over de Vikingen hebben. In het museum heeft een gids hen verteld over de Vikingen en de Frisia's, de bewoners van wat nu Nederland is. In deze interessante tentoonstelling wordt ook de donkere kant van de Vikingen verteld. “In het museum hebben we ook een skelet gezien van een vrouw die met een bijl in haar knie is geslagen. De gids heeft ons hierbij een verhaal verteld hoe dit zou kunnen zijn gebeurd,” vertelt één van de kinderen van groep 6. .

Ook was er aandacht voor de ruilhandel waarmee de Vikingen rijk probeerden te worden. Vooral het verhaal over de hoorn van een Narwal, die door de Vikingen werd aangeboden als een unieke hoorn van een eenhoorn, maakte indruk. De kinderen hebben ook zelf geoefend in het ruilen van materialen. Verkleed als Viking of als Frisia kregen de kinderen een artikel die ze moesten ruilen op de markt voor een artikel wat op hun kaartje stond. Als uitsmijter mochten de kinderen verkleed als Viking op de foto met een ‘echte’ drakar.