Willy Broekstra schreef boek over kanker

Je overleeft kanker en dan overlijdt je man aan dezelfde ziekte. Het overkwam Willy Broekstra uit Dokkum. Samen met Paul Peijnenburg schreef ze een boek over deze periode.

Zaterdag om twee uur is de presentatie van het boek Kaal haar/Klaar bij boekhandel Van der Velde in Dokkum. Beide schrijvers zijn dan aanwezig om een toelichting te geven. Samen vormen beide titels de twee voorkanten van een bijzonder omkeerboek dat 19,50 euro kost. Van dit bedrag komt vijf euro ten goede aan het UMCG Kanker Researchfonds.

Het idee voor het boek ontstond nadat bij Willy leukemie was geconstateerd. “Ineens krijg je het te horen, je hebt leukemie. Patsboem. Dan ga je zoeken naar informatie over deze ziekte, maar je vindt weinig positieve verhalen.”

Na een hele lange lijdensweg kwam er hoop. Willy’s broer Theo kon succesvol beenmergcellen afstaan voor een transplantatie. En Willy knapte op.

Een positief verhaal, dáár wilde Willy over schrijven. “Ik wilde met mijn verhaal anderen tot steun zijn. Al zijn het er maar een of twee die er baat bij hebben, dan vind ik dat al prima.”

Juist toen ze er weer bovenop was, kwam de klap van haar man Gerrit en de diagnose longkanker. “En zo werden het ineens twee verhalen.”

“Het is bij tijd en wijle een rauw verhaal geworden, maar het is de pure waarheid, ik heb geen blad voor de mond genomen”, vertelt de Dokkumse.

Het verhaal had ze al in het hoofd, nu moest het aan het papier worden toevertrouwd. Daarvoor zocht ze contact met Paul Peijnenburg, een Brabander die in Dokkum is komen wonen. “Ik zou het boek zelf schrijven, maar ik ben een perfectionist. Het moest een vloeiend verhaal worden en daarvoor ging ik op zoek naar een schrijver. Stomtoevallig woont een vriendin van mijn naast Paul. Ze zei tegen mij: hij schrijft boeken. Ik ben op hem af gestapt, heb hem de situatie voorgelegd. Het boek is het resultaat!”

Tot verbazing van Willy zijn er al tweehonderd exemplaren verkocht. Het boek is dus goed ontvangen, en dat terwijl het nog maar een kleine twee weken in de handel is. “Ik heb al heel veel mooie reacties gehad van mensen die in hetzelfde schuitje zitten.”

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en zoals gemeld is een deel van de opbrengst bestemd voor kankeronderzoek. “Want, zegt Willy resoluut, “ik wil er geen cent aan verdienen.”