Gouden Pluim voor collectant Sake Boskma

Dokkum – Al twintig jaar zet Sake Boskma uit Dokkum zich in als collectant en organisator voor zeventien goede doelen. Deze week kreeg hij als winnaar en als blijk van waardering de Gouden Pluim uitgereikt voor zijn werkzaamheden als vrijwilliger in het gebied Noordoost-Friesland.

Twintig jaar geleden werd er diabetes geconstateerd bij Sake Boskma (53 jaar). Hij sloot zich vervolgens aan bij de diabetesvereniging en kwam in het bestuur van Dokkum terecht. ‘En van het één kwam het ander. Ik werd gevraagd als collectant en in no time deed ik veel meer collectes’, vertelt de winnaar van de Gouden Pluim, die in het dagelijkse leven werkt als ober bij de Posthoorn in Dokkum.

De Gouden Pluim is bedoeld voor mensen die als vrijwilliger iets bijzonders hebben gedaan voor hun regio. De prijs wordt sinds vorig jaar uitgereikt door het Nieuwsblad van Noordoost-Friesland. De lezers van de krant mochten eind vorig jaar een aantal genomineerden aandragen en uiteindelijk werden er vijf finalisten gekozen. Vervolgens begon de stemronde en konden de lezers de persoon kiezen die volgens hun de Gouden Pluim van Noordoost-Friesland verdiende. ‘We hadden dit jaar een overduidelijke winnaar. De helft van de stemmen waren voor Sake Boskma’, vertelt Niels Rutjes van de NDC tijdens de prijsuitreiking. De winnaar kreeg uit handen van Rutjes een oorkonde, een bos bloemen en een tegoedbon van 75 euro van Tuincentrum ‘Tuin’ in De Westereen overhandigd.

Inzet

Door de loop der jaren wisten meer mensen Sake Boskma te vinden en ondertussen organiseert en loopt hij voor zeventien goede doelen namelijk Amnesty International, Hersenstichting, Reuma Nederland, ZOA (zuidoost-azië), Hartstichting, Longfonds, Epilepsie, Maag, Lever en Darmstichting, KWF, Spierfonds, Nierstichting, Dier onder dak, Brandwonden, Diabetes, Alzheimer, MS en voor het gehandicapte kind. Sake hoopt het werk voor de goede doelen nog jaren te doen. ‘Het is absoluut geen straf. Ik hoop het nog lang te doen’, vertelt hij tijdens de prijsuitreiking. ‘Deze Gouden Pluim is een kroon op mijn werk’.

Genomineerden

Naast Sake Boskma waren nog vier finalisten genomineerd voor de Gouden Pluim in het gebied Noordoost-Friesland: Sjak Papma uit Ferwert voor zijn inzet voor het dorp, Louw Detmar uit Kollum voor zijn werk voor het hertenkamp, Anny Snijder als vrijwilliger in verpleeghuis Berchhiem en andere activiteiten en tenslotte Lammert Damsma die al 32 jaar actief is voor voetbalvereniging Be Quick Dokkum.