Nieuwe dienstregeling Arriva: dit verandert er vanaf zondag

Arriva hanteert vanaf komende zondag een nieuwe dienstregeling. Die heeft gevolgen voor een aantal buslijnen provinciebreed. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Een aantal bussen op lijnen van en naar Leeuwarden gaat frequenter of juist minder vaak rijden. Lijn 155 Leeuwarden-Feanwâlden-Dokkum-Lauwersoog krijgt per dag drie extra retour-ritten. Die sluiten aan op de nieuwe snelveerdienst van Schiermonnikoog en op extra afvaarten die vaak aan het einde van de middag/begin avond worden ingezet.

In Leeuwarden sneuvelen daarnaast enkele haltes van de Qliner 355 naar Dokkum. Het gaat om Oud Tolhuis, Watertoren, De Bleek en Koepelkerk. Lijn 62 naar Buitenpost en vice versa vervalt in vakantieperiodes op het deel tussen Feanwâlden en Leeuwarden met uitzondering van de eerste rit naar Leeuwarden. Daarnaast vervalt de middagrit van lijn 655 naar Anjum.

De lijn 170 richting Mooie Paal verdwijnt helemaal. Deze ritten worden overgenomen door lijn 70. Lijn 71 richting kop Afsluitdijk rijdt vanaf zondag niet langer door Midlum. De afstand vanuit de kern van het dorp naar de bushalte wordt een kilometer. In ruil daarvoor gaat buslijn 75 Harlingen-Bolsward juist wel door het dorp vanaf zondag.

Op onder meer de lijnen 93 en 97 worden de tijden aangepast voor betere overstapmogelijkheden op de trein en andere buslijnen.

Opdeling lijn 84

Ook op de busstations van Drachten en Heerenveen verandert het een en ander. Zo rijdt lijn 84 niet langer van Heerenveen via Drachten naar Assen, maar wordt deze lijn gesplitst. Er komt een deel Heerenveen-Drachten Transferium (lijn 23) en een route van het Transferium via Haulerwijk naar Assen (84).

Al sinds 26 augustus rijden er extra spitsbussen tussen Emmeloord/Heerenveen en Groningen. Vanaf zondag vervalt de halte gemeentehuis in Heerenveen. Dit geldt eveneens voor Qliner 320 van Leeuwarden naar Heerenveen. Die slaat deze halte in het vervolg ook over.

Zuidoost-Fryslân

In het schema van de belbussen zijn er vooral veranderingen in Zuidoost-Fryslân en dan met name de Stellingwerven. De belbussen waar veel gebruik van wordt gemaakt worden omgezet in lijntaxi’s en krijgen een 500-nummer. Reserveren is niet langer noodzakelijk. De minder frequent gebruikte belbuslijnen blijven een belbus maar gaan veelal een verkort traject rijden. Deze bussen krijgen een 200-nummer.

De wijzigingen hebben betrekking op onder andere de lijnen 14, 115, 116, 17, 217, 517 en 19. Deze lijnen bereiken onder meer Oosterwolde, Wolvega, Steenwijk, Haulerwijk, Assen, Oldeberkoop, Noordwolde en De Blesse

De lijnen 12 en 13 daarnaast gaan op zondag en tijdens avonduren gecombineerd rijden. Deze belbus 213 gaat rijden tussen Surhuisterveen en Feanwâlden. De bediening Drachten en Rottevalle wordt overgenomen door andere lijnen.

Afsluitdijk

De werkzaamheden op de Afsluitdijk hebben Arriva mede doen besluiten de busdienstregeling op de lijn Leeuwarden-Alkmaar aan te passen. Er is extra reistijd ingeruimd. Daardoor vertrekken bussen vanuit Leeuwarden vroeger en andersom iets later bij de Kop Afsluitdijk.

Stadsdiensten Leeuwarden

In Leeuwarden rijdt lijn 9 naar de Binnenstad niet langer op zondagen. Lijn 1 daarnaast krijgt een aangepaste route. Deze bus naar Westeinde rijdt niet meer via de Vosseparkwijk maar langs de Snekertrekweg en Slauerhoffweg. Lijn 6 gaat in de vroege ochtend, in de avond en weekenden een aangepaste route rijden naar Bilgaard. Hier worden vanaf dan ook biogasbussen ingezet.

De nieuwe dienstregeling op de Wadden gaat begin januari in.

Kijk voor het volledige overzicht van wijzigingen op de website van Arriva.