Hennepkweker Hallum mag vier maanden brommen

Een 58-jarige hennepkweker uit Hallum is donderdag door de politierechter veroordeeld tot 4 maanden cel vanwege het houden van een hennepkwekerij en diefstal van gereedschap.

In zijn woning aan de Offringaweg trof de politie, na een anonieme tip en een netmeting, op 30 april 381 hennepplanten aan van zo’n 70 centimeter hoog. Op basis van onder meer de gegevens van Liander over het illegaal aftappen van stroom en de conditie van de apparatuur, zoals een behoorlijk vervuild koolstoffilter, concludeerde het Openbaar Ministerie dat er los van de in beslag genomen planten, twee keer eerder is geoogst. De politie berekende dat daarmee een kleine 68.000 euro was verdiend. ,,Onzin’’, stelde de verdachte. ,,Dan had ik veel rianter gewoond.’’ Hij beweerde dat er nog helemaal niet was geoogst. De verdachte weigerde namen te noemen van degenen die hem de benodigde spullen hadden geleverd. ,,Het ligt niet in mijn aard om andere mensen erbij te lappen.’’

Op 23 juni ontdekte de politie dat de Hallumer in Stiens allerlei spullen had gestolen die bij een bouwplaats aan de Lutskedyk hoorden, waaronder vijftien lijmtangen, een zaagtafel en zes stopcontacten. Midden in de nacht reed de politiewagen de auto van de verdachte, met openstaande laadklep, tegemoet. Agenten zagen de goederen achter in de auto en vertrouwden het niet. De verdachte verklaarde dat hij de goederen bij een bouwplaats, buiten de omheining, had aangetroffen.

Volgens het gedupeerde constructiebedrijf kwam de buit uit een container. Het slot was verbroken en het hekwerk ontzet. Op de vraag van de rechter Marc Brinksma wat hij op dat tijdstip in Stiens te zoeken had, antwoordde de verdachte dat hij daar zijn hondje wilde uitlaten. ,,Dat doe ik vaker. Daar kan hij lekker vrij rennen.’’ Hij besloot de goederen mee te nemen om ze door te verkopen. ,,Ik dacht: wat het doet doet het en wat niet niet.’’

Omdat de verdachte al eerder tot een werkstraf was veroordeeld, vanwege overtreding van de Opiumwet, eiste officier van justitie Tjerk Buma nu een gevangenisstraf van 5 maanden. Hij achtte de diefstal door middel van braak en het houden van een hennepkwekerij bewezen. De verdachte moet de geleden schade van het constructiebedrijf - bijna 87 euro - en van Liander - 7784 euro - vergoeden, stelde Buma. Daarnaast moet een bedrag van 62.000 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel aan de staat worden terugbetaald, stelde de officier. Rechter Brinksma was het grotendeels eens met Buma, maar wel kwam hij uit op een iets lagere celstraf omdat hij geen concrete aanwijzingen zag dat de verdachte het hekwerk en de container had verbroken.