Harkemaster (21) komt bij de rechter met de schrik vrij

LEEUWARDEN – Een 21-jarige inwoner van Harkema kroop woensdag door het oog van de naald, toen rechter Tom Wiersma hem een voorwaardelijke celstraf gaf voor een mishandeling. De Harkemaster liep nog maar net in een proeftijd toen hij op 5 januari van dit jaar betrokken raakte bij een opstootje bij een snackbar aan de Zuidkade in Drachten.

Een week eerder, op 28 december, was de proeftijd ingegaan. Aan die proeftijd was een voorwaardelijke celstraf van zes maanden gekoppeld. Samen met zijn maat, een toen 29-jarige inwoner van Surhuisterveen, was de Harkemaster op 5 januari betrokken geraakt bij een ruzie. De Surhuistervener sloeg iemand tegen de grond. Hij werd op 23 april bij verstek veroordeeld tot vier weken cel.

De zaak van de Harkemaster werd toen aangehouden: hij ontkende dat hij na het eerste incident iemand had geslagen. Volgens hem was op camerabeelden te zien dat hij onschuldig was. Woensdag waren het juist de beelden die de rechter ervan overtuigden dat de Harkemaster wel degelijk iemand een klap had gegeven. De verdachte bleef stug volhouden dat hij niets had gedaan, zelfs nadat Wiersma hem de beelden meerdere malen liet zien.

Voor de rechter stond het als een paal boven water dat de Harkemaster had uitgehaald: ‘Ik kan er echt niets anders van maken’. De verdachte was een kleine maand eerder, op 11 december, veroordeeld voor betrokkenheid bij de mishandeling van een groepje studenten in Leeuwarden. Officier van justitie Marco van den Broek vond dat de Harkemaster van de eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van een half jaar maar een maand uit moest zitten. Voor de mishandeling in Drachten eiste Van den Broek nog eens een maand cel. Dankzij een positief rapport van de reclassering en omdat het sinds het incident in Drachten rustig is gebleven rond de verdachte, legde de rechter een voorwaardelijke celstraf van een maand op. Wiersma hield er rekening mee dat de Harkemaster zijn beide banen kwijt zou raken als hij naar de gevangenis moet. Van de zes maanden voorwaardelijk werd de proeftijd met een jaar verlengd. De Harkemaster moet zich bij de reclassering melden. Dat kan ook inhouden dat zijn alcoholgebruik gecontroleerd gaat worden.