Ton minder aan boetes in Noardeast-Fryslân

Strengere handhaving waardoor er minder foutparkeerders zijn maakt dat Noardeast-Fryslân het afgelopen jaar 100.000 euro minder aan parkeerboetes inde dan diens voorgangers.

Dat blijkt uit een intern verslag van de gemeente. Het afgelopen jaar daalden de inkomsten uit parkeerboetes van 125.000 euro naar 25.000. Volgens de gemeente is het financiële effect van strengere handhaving uitgewerkt.

In 2016 ontstond er ophef over de werklust van de Dokkumer parkeercontroleurs toen een toerist in een lokale krant aangaf onheus bejegend te zijn. Er klonk bijval vanuit de lokale ondernemersvereniging, die pleitte voor ,,gastvrij parkeren’’. Er zouden hotelgasten tijdens het inchecken beboet zijn. Destijds was al afgesproken dat parkeren in de Dokkumer binnenstad tot 11 uur ’s ochtends gratis is, en dat is nog altijd zo.

De vrije val van inkomsten uit parkeerboetes lijkt Noardeast-Fryslân voor een nieuwe uitdaging in de begroting te stellen. ,,Die zal moeten worden aangepast’’, laat een woordvoerder weten, al zal dat volgens hem niet tot grote problemen leiden. De gemeente verwacht dat de daling de komende jaren aanhoudt. Ze zegt desalniettemin tevreden te zijn dat de boetes blijkbaar tot gedragsverandering leiden.