Weduwe Van Seggeren voor onderzoek naar Pieter Baan Centrum

De van voor moord op haar man veroordeelde weduwe van Tjeerd van Seggeren, moet voor nader onderzoek worden opgenomen het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Dat heeft het gerechtshof woensdag in hoger beroep bepaald.

Het Openbaar Ministerie had om opname verzocht. Volgens de raadsman van de 35-jarige vrouw, Brian de Pree, was het verspilling van belastinggeld omdat zijn cliënt eerder al door een een psycholoog en een psychiater was onderzocht. De weduwe werd in juli veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege de moord op haar man op 9 juli 2017.

Zij hadden geen persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. Het hof dacht daar anders over, temeer daar de psycholoog ook had gesteld dat hij onvoldoende wist over de achtergrond van de weduwe.

Lees ook | In een muisstille zaal ontkent de weduwe van Van Seggeren alles

De verdediging vroeg tijdens de regiezitting woensdag nog vijf getuigen op te roepen voor nadere ondervraging, onder wie de fietsster die had verklaard dat ze vlak voor de moord een man en een vrouw bij de plaats-delict had zien wandelen.

En ook een vriend met wie Van Seggeren in de feesttent was en een andere kennis die verklaard had over mogelijke contacten die Van Seggeren zou hebben gehad met mensen uit het drugscircuit. Die verzoeken werden door het hof gehonoreerd.

De getuigen zullen bij de raadsheer-commissaris worden gehoord. De Pree had ook gevraagd of de inhoudelijke behandeling, na de zomer, in Arnhem plaats kon vinden. ,,Dat voelt voor mijn client prettiger en meer objectief.’’ De weduwe is van mening dat ze bij de rechtbank, gevestigd aan hetzelfde plein, geen eerlijke kans heeft gehad.

Leeuwarden vormt samen met Arnhem het gerechtshof voor het ressort dat noordoost- en midden-Nederland omvat. In dat verzoek ging het hof niet mee omdat de moord in Friesland is gepleegd en hier ook voor veel beroering heeft gezorgd. Raadsheer Harm-Jan Deuring benadrukte dat de vrouw een faire kans zou krijgen en dat het hof hoe dan ook de zaak onafhankelijk zou beoordelen.

Lees ook | OM: femme fatale verdient 20 jaar cel voor medeplegen moord op Tjeerd

Lees ook | De rechtbank was klip en klaar: weduwe vermoordde Tjeerd van Seggeren