Halloween, dit moet je weten

Aangeboden door: The Bagstore

Heb je ze al gespot in de winkels? De Halloween items. Alles kleurt oranje deze weken. Er zijn volop spinnen en enge maskers en vooral veel bloed. Halloween wordt de laatste jaren steeds populairder. Ook in de Nederlandse winkels zie je steeds meer Halloween spullen en wordt de dag op diverse plaatsen gevierd met uitgeholde pompoenen en griezelige figuren.

Als eerste moeten we je dit vertellen. De naam ‘Halloween’ is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel: All Hallows Wve. Letterlijk betekent dit: Allerheiligenavond. Inderdaad, de avond voor Allerheiligen die we in Nederland dus elk jaar op 1 november herdenken. 

6000 jaar oude traditie

Geloof het of niet, maar Halloween is níet bedacht door een snoepfabriek. Het feest bestaat al zo’n zesduizend jaar en zou rond 4000 voor Christus ontstaan zijn in Ierland. Traditioneel werd Halloween zelfs alleen in Ierland gevierd. Volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar namelijk niet op 1 januari, maar op 1 november! De avond ervoor, 31 oktober dus, is eigenlijk een soort ‘oudejaarsavond’. De oogst was dan binnen en dus was er tijd en geld. Reden genoeg voor een vrije (feest) dag. 

Dead or alive

Nu je weet dat Halloween afstamt van het eeuwenoude Keltische “Samhain”-festival, kun je begrijpen dat de Kelten toen echt geloofden dat op 31 oktober de grenzen tussen het hier en het hiernamaals vervaagden. De werelden van de doden en van de levenden kwamen samen en de doden zouden weer tot leven komen om schade aan te richten bij de levenden. Om deze doden af te schrikken, droegen de mensen daarom op die avond enge kostuums en maskers. 

Tot 12 jaar en niet ouder

Trick-or-treating is echt alleen voor de jongste kinderen. In sommige Amerikaanse steden is het zelfs verboden om boven de twaalf jaar nog langs de deuren te gaan. Halloween is dus nu vooral het feest van kinderen die verkleed als ‘enge’ wezens langs de deuren gaan om snoep te halen. In Amerika roepen ze dan: trick or treat’ wat zoiets betekent als: ‘Geef me een snoepje, want anders…’. De buit gaat natuurlijk direct in de rugzak kind blij natuurlijk, want soms is het toch wel eng om aan te bellen. 

Eigenlijk is Halloween een beetje gelijk als ons Nederlandse Sint-Maartenfeest op 11 november. De kinderen gaan dan met lampionnetjes (en een rugzak) langs de deuren om wat lekkers vragen door het zingen van een Sint-Maarten liedje. 

Zes Titanic schepen

Wist je trouwens dat Halloween, op Kerstmis na, het commercieelste feest in Amerika is? De inwoners van de V.S.  besteden in totaal zo’n 6,9 miljard dollar per jaar aan Halloween. Het meeste geld gaat naar snoep, kostuums en feestjes. Ook opvallend is dat daarvan een groot deel wordt uitgegeven aan Halloween-kostuums voor huisdieren! Van dit totale bedrag is 2,08 miljard voor Halloween-snoep. Dit is net zoveel als  zeshonderd miljoen pond snoep. En dat is dan weer net zo zwaar als zes Titanic-schepen!

Pompoen

Naast het snoep is ook de pompoen belangrijk bij Halloween. Overal zie je ze staan en in Nederland zijn er zijn zelfs hele workshops voor om gezichtjes te maken. De pompoen met het uitgeholde gezichtje is ondertussen zelfs het wereldwijde ‘logo’ voor Halloween. Ze staan bekend als de jack-o-lantarn, en vertegenwoordigt zo de geest van de hoefsmid Jack. Deze Jack was niet toegelaten in de hemel maar ook niet in de hel. Hij spookt dus nog steeds rond. Het uithollen van de pompoen is daarom om Jack of andere geesten weg te jagen. 

Weet je trouwens dat de zwaarste pompoen ter wereld uit een Zwitserse tuin komt. Deze pompoen woog maar liefst bijna 1050 kilo. Dus ongeveer net zo veel als een kleine auto.

Griezelen

Maar waarom gaan we met Halloween zo griezelig verkleed? Waarom als bloederige bruiden en spookachtige skeletten? Dat komt omdat de Ieren ervan overtuigd waren dat juist in deze nacht de sluier tussen het hier en nu en het hiernamaals heel dun was. De doden zouden daardoor makkelijk terug konden keren op de aarde. En dat daar ook de slechteriken bij zaten, was genoeg inspiratie voor enge kostuums.

Spinnen en de legende

Ben je niet zo bang uitgevallen… trek dan je kleding binnenstebuiten aan en probeer zo veel mogelijk achterstevoren te lopen met Halloween. Volgens een legende zou je dan rond middernacht een heks zien!

En je hoeft niet bang te zijn hoor als je met Halloween een spin ziet. Deze spin zou namelijk de geest zijn van een overleden familielid die jou een beetje in de gaten houdt.