Lawaaiige windturbine in Kollum mag blijven

De lawaaiige windturbine aan de Brongersmaweg in Kollum mag blijven staan.

Dat oordeelt de Raad van State in een rechtszaak die door de buren was aangespannen. Bertha Hoiting en Bertus Nijhof kunnen niet slapen van het geluid, maar dat is geen grond om de molen te verbieden, stelt de staatsraad.

Volgens de bestuursrechter voldoet de molen aan de Brongersmaweg aan alle eisen. De turbine staat niet in een stiltegebied en voldoet aan de wettelijke geluidsnormen. Dat de buren gevoelig zijn voor het geluid maakt volgens de rechter ,,op zichzelf niet dat er ter plaatse geen aanvaardbaar woon- en leefklimaat aanwezig is’’.

De Lucky Mill is een 93 meter hoge turbine die op krap 170 meter van de woning van de buren staat. Hoiting en Nijhof sliepen eerst op een matras in de woonkamer. Inmiddels liggen ze in een geïsoleerd, zelf getimmerd hok in de schuur. ,,Het is niet te harden en we komen steeds meer slaap tekort”, zei Bertha Hoiting tijdens de zitting in Den Haag.

De enige uitweg lijkt vervanging van de turbine uit 1998 door een stiller exemplaar. De Kollumers stapten eerder ook vergeefs naar de