Oude gemeentehuis Kollum wordt horecagelegenheid

Kollum – Het oude gemeentehuis van Kollum is omgedoopt tot ‘Huize Sytzama’. Donderdagmiddag was de onthulling van de naam en kon het bovenste deel van het gerestaureerde pand bezichtigd worden.

Zorginstelling Talant gebruikt dit deel als kantoorruimte.

Er zijn plannen om in de overige delen van het ‘Huize Sytzama’ een horecagelegenheid te krijgen. Daarvoor zal een stichting worden opgericht met de naam ‘Huiskamer Sytzama’, zo zei oud-wethouder Jan Benedictus. De plannen worden gemaakt in nauwe samenwerking met zorginstelling Talant. De cliënten van Talant gaan als onderdeel van hun dagbesteding helpen in de bediening en in de keuken. Wat voor soort horecagelegenheid het precies wordt is nog onbekend.

De stichting ‘Huiskamer Sytzama’ vraagt binnenkort een zogenoemde Leader-subsidie aan bij de provincie. Het gaat om een bedrag van 150.000 euro. Voorwaarden voor de bijdrage is dat de stichting ‘Huiskamer Sytzama’ een maatschappelijk doel vindt voor het pand dat de cohesie in het dorp versterkt. Begin volgend jaar wordt de eventuele toekenning van de provinciale subsidie verwacht en pas daarna kunnen de plannen verder worden uitgewerkt in samenwerking met een geïnteresseerde uitbater en Talant. De start van de verbouw zal dan ook niet eerder dan in de zomer van 2020 zijn.

Jan Benedictus probeerde – samen met Talant directeur Auke Jelle Kingma – donderdag met een hoogwerker de naam te onthullen. Helaas lukte dit niet omdat de kraan niet functioneerde met het gewicht van drie personen in het bakje. Benedictus en Kingma moesten de onthulling over laten aan degene die de hoogwerker bediende. Hij onthulde de naam ‘Huize Sytzama’ die voortaan op het oude gemeentehuis van Kollum staat.

Het pand is eigendom van Eric Kooistra uit Dokkum. Hij bezit ook het ‘Hart van Kollum’ achter het oude gemeentehuis, dat gebruikt wordt als een Talant locatie.