Monumentendag toont in Achtkarspelen ‘plekken van plezier’

Augustinusga - In heel Nederland wordt in het weekeinde van 14 en 15 september de Open Monumentendag gehouden. Thema is dit jaar ‘Plekken van plezier’. Ook Achtkarspelen doet mee, met een uitgebreide fietsroute.

De Open Monumentendag is bedoeld om het Nederlands cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken. Met landelijk meer dan een miljoen bezoekers is dit een topper onder de landelijke evenementen. In Achtkarspelen wordt deze dag op zaterdag 14 september verzorgd door de stichting Oud-Achtkarspelen, in samenwerking met Portraits & Paradise en heel veel vrijwilligers. Aan de hand van een fietsroute van circa 30 kilometer kunnen de mooiste ‘Plekken van plezier’ rondom Augustinusga worden bekeken. In totaal 26 locaties openen tussen tien uur ‘s ochtends en vijr uur ‘s middags de deur of de tuin voor de bezoeker. Vaak zijn er activiteiten of exposities te bekijken,

Opening

De officiële opening is om 10.00 uur op het Abrahamsplein bij de gemeentesteen. De fietsroute vol historie en verhalen voert de deelnemer door Augustinusga, Rohel, Gerkesklooster en Surhuizum. Op www.oudachtkarspelen.nl is de fietsroute met beschrijving te vinden, maar deze ligt op papier ook bij de deelnemers. Beginnen kan op elk punt in de route. Naast de route zijn ook andere monumenten open, zoals de molen in Surhuisterveen en boerderij Buweklooster aan het Kleasterbreed in Drogeham.

Een van de hoogtepunten onderweg is de Augustinikerk aan de Geawei, rond 1450 gebouwd door de monniken van Gerkesklooster. De toren is van 1200. In 1765 werd de kerk verbouwd en sinds 1895 heeft de toren een spits. De torenklok is uit 1617. Verder kan in het dorp worden gekeken bij de Notariswoning aan het Abrahamsplein, een oude gevelsteen met het gemeentewapen van Achtkarspelen op het pleintje bij de kerk, de klokmakerij aan de Geawei 34 van Simone van der Schuit en in de zelfde straat de tuin bij de villa die in 1914 is gebouwd. Ook de Timmerwerkplaats aan de Geawei 20 en de voormalige villa uit 1855 aan de Geawei 24 (later café en postkantoor) zijn open.

Rustpunt

Onderweg naar Gerkesklooster kan de fietser terecht bij It Oast 18 voor antieke vervoermiddelen, een Tjasker in het weiland, Café Blauwverlaat en Camping Blauforlaet. Bij Rohel is de Scheepswerf van Brandsma te bezichtigen en bij Lutkepost de Verzetsboerderij. De tocht voert hier door het Miedengebied, dat afgelopen jaar is heringericht. Het gebied is natter gemaakt en er ligt nu een fietspad over de Buitenposter Vaart. Het is een gebied waar zeldzame plantensoorten, insecten en vogels voorkomen. Aan de Trekweg is als rustpunt gekozen voor Farmers’ Wife.

In Gerkesklooster is de Nederlands Hervormde Kerk open, een Rijksmonument, gevestigd in een overblijfsel van het klooster Jeruzalem. In het gebouw is nu een museum/oudheidkamer. Verder op de route komt de fietser bij Amerikaanse windmolen Sarabos, de woning Groningerstreek 5, waar dichter en literator Garmt Stuiveling (1907-1985) is geboren en de boerderij op Groningerstreek 12, een Rijksmonument.

Reaskuorre

In de Surhuizumer Mieden kan worden gekeken bij de Vogelkijkhut en aan de Miedwei in buurthuis Petersburg, het eerdere verenigingsgebouw Pro Rege. In het dorp is de Hervormde Kerk te bezichtigen. Eveneens in de Doarpsstrjitte is bij de familie Alma een expositie van oude vervoermiddelen te zien, waaronder oude brommers en woonwagens. Aan de Turfloane vindt de fietser sluis en café Reaskuorre. Reaskuorre /Rode schuur is in 1649 ontstaan toen in de vaart een sluisje werd aangelegd. Tot slot zijn nog twee boerderijen, beide Rijksmonumenten te bekijken.