Duizenden bezoekers op de drie jaarmarkten van Buitenpost

Buitenpost - Duizenden mensen kwamen woensdag van heinde en verre naar het dorpscentrum van Buitenpost. Ze konden terecht op de Paardenmarkt, de Jaarmarkt en de Natuurmarkt.

Wie rond acht uur ‘s ochtends een bezoek bracht aan de paardenmarkt trof daar 36 pony’s, 1 paard en een lama aan. Tien andere paarden die eerder op de markt stonden waren al verkocht en vertrokken. Verder waren er wat volierevogels en een konijn te koop voor de liefhebbers. De vele bezoekers verbaasden zich over het geringe aanbod.

Lege handen

Mede-organisator Ritske Hofstede kon geen aanwijsbare verklaring geven voor de situatie. Vorig jaar waren er nog 120 paarden en pony’s op de markt en was er sprake van een levendige handel. Hofstede: ,,It wurdt allegearre minder.’’ Zelf stond Hofstede dit keer ook met lege handen. Hij beleefde de markt voor de 64ste keer en verkocht voorgaande jaren heel veel konijnen, maar alle knaagdieren die hij dit jaar kwijt wilde waren al verkocht naar kopers in binnen- en buitenland. Volgend jaar wordt de paardenmarkt van Buitenpost voor de 460ste keer gehouden.

De grote jaarmarkt van Buitenpost op de eerste woensdag van augustus is al heel lang aan de paardenmarkt gekoppeld. Hiervoor komen de marktlui uit het hele land en hun kramen slingeren zich door het centrum. Het concours hippique sloot op die feestdag aan en inmiddels ook alweer een reeks van jaren trekt een vierde evenement duizenden bezoekers: de Natuurmarkt in en rond De Kruidhof.

Gezellig druk

Op de 29ste editie was het woensdag gezellig druk in de botanische tuin en bij de kramen op het parkeerterrein, de Schoolstraat en de Julianalaan. Er werd door de meer dan zestig standhouders een scala aan natuurproducten aangeboden, van boerenijs en honing tot kaas en vers gerookte paling. Natuurlijk waren er ook veel kramen met bijzondere planten en stonden er organisaties die zich bezighouden met natuurstudie en natuurbehoud.