Kollum naar finale nacompetitie na winst op SC Leovardia

Kollum - Het is VV Kollum zaterdag voor de derde keer dit seizoen gelukt om SC Leovardia te verslaan.

In de belangrijkste van de drie duels was het SC Leovardia wat voetballend over het algemeen de bovenliggende partij was. De thuisclub liet zien dat effectiviteit in de afronding minstens zo belangrijk is om een wedstrijd te winnen. VV Kollum zegevierde uiteindelijk met 3-1, waardoor men zich kan opmaken voor de finale om promotie naar de tweede klasse. De wedstrijd wordt zaterdag om 14.30 uur gespeeld op de velden van Broekster Boys te Damwâld. Tegenstander is Rijperkerk, dat Scharnegoutum ‘70 met 1-2 versloeg.

Ondanks de tegenvallende weersomstandigheden waren de toeschouwers toch ook nu weer in grote getale naar sportpark Baensein getogen om hun club de nodige support te geven. Na weer een spetterend vuurwerk van de harde kernen van SC Leovardia en VV Kollum was het aan scheidsrechter Plat uit Groningen om de wedstrijd in gang te zetten.

De gasten uit Leeuwarden trokken meteen het initiatief naar zich toe. Verder dan een aantal corners in de beginfase, waaruit Patrick Zondervan nog een keer net over kopte, kwamen de mannen van trainer Riemer Kooistra niet. Het eerste kansje voor Kollum diende zich na een zestal minuten aan. Een vrije trap genomen door Thieme Brandsma vanaf de linkerkant werd door Johan Schat over het doel van keeper Erik Homma geschoten. Even later was het Joop Pijnacker die dezelfde doelman in de problemen bracht. Door een gebrek aan aansluiting werd hier niet optimaal van geprofiteerd. Na een kwartier spelen bracht Ashley Birkenholz Amin Ait Bihiou Ahmed in stelling. Het was aan Ruben Merkus te danken dat Amin niet alleen op doelman Auke Hoekstra af kon gaan. Kian Visser was na een half uur spelen nog het dichtstbij voor de gasten, maar zag zijn poging ruim voorlangs gaan. Kollum kwam er in de eerste helft dan ook niet echt aan toe om grote kansen te creëren. De kleedkamer werd opgezocht met een enigszins teleurstellende 0-0 tussenstand.

Ook in de tweede helft had de ploeg uit Leeuwarden het betere van het spel. Kleine kansen waren er vlak na rust voor Amin (voorlangs) en Patrick Zondervan (naast gekopt). In minuut vijftig was daar dan de eerste grote kans voor de Kollumers. Joop Pijnackers inzet werd door Homma vakkundig verwerkt. Nog geen twee minuten later was het raak voor de thuisclub. Een vrije trap, nadat Gerard van Zonneveld in de rug was gelopen, werd door Joop Pijnacker ingeschoten. De doelman was genoodzaakt om een rebound weg te geven. De 1-0 werd door Gerard van Zonneveld probleemloos binnen gewerkt.

Twintig minuten voor het einde had Leovardia een tweetal goeie kansen om de stand weer in evenwicht te brengen. Eerst zag Anne Kromhout een fraaie omhaal net over het doel zag verdwijnen. Even later schoot Patrick Zondervan de bal snoeihard op de deklat. Leovardia nam steeds meer risico’s om het tij toch nog te keren. De 2-0 viel tien minuten voor tijd. Gerard van Zonneveld zag zijn pass op Joop Pijnacker door een verdediger verkeerd worden beoordeeld, waarna Pijnacker beheerst de bal over de kansloze doelman Homma heen wipte. Dit was toch wel de nekslag voor de mannen uit Leeuwarden die net voor tijd ook nog de 3-0 moesten incasseren. Spits Van Zonneveld won weer eens een kopduel, waarna Marinus Hoekstra de bal op Arne Jan de Boer passte. Zijn schot werd door de doelman gekeerd, de rebound werd overtuigend door Thieme Brandsma in het dak van het doel geschoten.

De ingevallen Sander Tadema redde in de dying seconds de eer voor SC Leovardio door geheel vrijstaand de bal fraai in de bovenhoek te krullen.

Foto Bert Wijma