Vijfde editie Jan Ritskes Poëzienacht met Friese dichters

TWIJZEL Het tweejaarlijkse poëzie-event in Twijzel speelt zich af onder de blote hemel, in de sfeervolle 19de eeuwse, romantische tuin van het Simke Kloostermanhuis. Wie het eerder mee heeft maakt spreekt van een bijzondere, unieke ervaring. Dit jaar extra feestelijk in verband met het 10-jarige jubileum van organisator Stichting Keunstkrite Twizel. Wâlddichter Arjan Hut schreef een speciaal gedicht voor de gelegenheid.

De Jan Ritskes Poëzienacht biedt een podium aan zowel jong talent als gevestigde dichters uit Friesland en omstreken. Er wordt een intiem, tweetalig programma geboden waarbij voor de vijfde editie gekozen is voor een aantal gerenommeerde Friestalige poëten. Wâlddichter Arjan Hut krijgt een uitgebreid podium: hij schreef een speciaal jubileumgedicht voor de Keunstkrite rond het thema "Kunst verbindt - mensen, plaatsen, tijden", dat voor het eerst zal worden voorgedragen. Optredens ook van dichters Elmar Kuiper, Janneke Spoelstra, Syds Wiersma en Dirk Geerdink van het Frysk Dichterskollektyf RIXT, Sigrid Kingma en de Nederlandstalige dichter Job Degenaar. Een afwisselend, goed gekozen, divers programma met moderne en klassieke dichtvormen en voordrachtsstijlen. Het publiek wordt een frisse blik op taalkunst en taalgebruik geboden.

De parkachtige tuin die door de naamgever Jan Ritskes Kloosterman rond 1876 werd aangelegd, vormt niet alleen een sprookjesachtig decor, maar is ook onderdeel van het programma. Het publiek wordt via een korte wandeling langs de Hermitage naar "it Hazzekampke" geleid, waar de voordrachten plaatsvinden. De presentatie wordt op theatrale wijze verzorgd door Matty de Vries en Boukje Fennema, de muziek door Op Streek wereldmuziek. Bij de poëzieavond worden diverse bundels aangeboden en kunnen boeken worden gesigneerd. Wanneer: Vrijdag 31 mei. Waar: Simke Kloostermanhuis, Tsjerkebuorren 27, 9286EZ Twijzel. De tuin is open vanaf 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Informatie en voorverkoop via www.keunstkrite.nl en www.facebook.com/JanRitskes/