Dokk’em Open Air gastheer van middeleeuws vechtspektakel Buhurt

Dokkum - Het tweedaagse metalfestival Dokk’em Open Air in Dokkum is op zaterdag 29 juni gastheer van het internationale Buhurt Challenger toernooi. Buhurt (ook wel Bohurt genoemd) is een van de hardste en meest spectaculaire sporten die er bestaat. In deze vechtsport, gebaseerd op het middeleeuwse riddertoernooi, zijn de deelnemers in volledig harnas gestoken en werken zij met zwaarden en bijlen hun tegenstanders naar de grond.

Op het terrein van Dokk’em Open Air wordt een speciale arena ingericht voor de Dokk’em Buhurt Challenger. In de arena (de list) staan telkens twee teams van elk vijf personen. Hun enige opdracht is: werk de vijand naar de grond, met alle middelen die je hebt. Wapenslagen, duwen, trekken, trappen, worstelen, alles is geoorloofd. Eng? Helemaal niet! Maar verwacht geen toneelspel: het gaat er echt ruig aan toe!

Dit officiële toernooi is opgezet door Bert Wielstra en Esther Veldstra van de Friese organisatie ‘Kening Striid’ en heeft een internationaal karakter. Zo doen er teams mee uit Nederland, Denemarken, Polen en Ost-Friesland (Duitsland). Sommige van deze deelnemers behoren tot de absolute wereldtop.