Tentoonstelling over eenzaamheid

DOKKUM - In het gemeentehuis Dokkum is van 15 april tot en met 17 mei de tentoonstelling ‘Soms word ik wakker’ te zien. De expositie gaat over eenzaamheid.

Vrijwel niemand zal makkelijk toegeven dat hij/zij zich (wel eens) pijnlijk alleen voelt. Toch blijkt uit onderzoek dat ruim een derde van de Nederlandse bevolking eenzaam is, 10 procent is zelfs ernstig eenzaam. En naarmate de leeftijd vordert nemen deze percentages alleen maar toe. Van alle ouderen is minstens de helft eenzaam.

Tegelijkertijd is eenzaamheid een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Het doet pijn, maakt angstig, tast de gezondheid aan en het is zeer persoonlijk.

‘Soms word ik wakker’

Onder deze titel laten Alie Lucas (ZuidOostZorg) en schrijver Adwin de Kluyver verschillende stemmen van eenzaamheid horen. De bezoeker wordt via nachtkastjes en korte verhalen een blik gegund in het leven én het hoofd van een reeks eenzame personages. De tussenteksten dagen het publiek uit om na te denken over de eigen eenzaamheid en die van anderen.

Eenzaam

De gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel willen mensen met elkaar verbinden. Via deze expositie worden mensen uitgenodigd om na te denken over eenzaamheid en het taboe dat daarop rust. De tentoonstelling was eerder in Drachten te zien. De gemeenten krijgen de expositie in bruikleen van ZuidOostZorg.

Eenzame opening

De expositie wordt maandag 15 april op passende wijze geopend door wethouder Jouke Douwe de Vries (tussen 15.00 en 17.00 uur). U kunt de expositie tot en met 17 mei bewonderen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis in Dokkum.