Culto Lauwers College: een mooi avondje uit

BUITENPOST - De aula van de scholengemeenschap aan De Hoefslag stond woensdagavond 10 april bol van toneel, muziek en dans.

De locatie Buitenpost van het Lauwers College maakte zich op voor de derde editie van het culturele festijn Culto.,,Het was een onderhoudende avond met amusement van een goed niveau”, stellen de docenten Agnes Busse en Bart van Overveld. Zij schreven het script voor de voorstelling Cleopatra die werd opgevoerd. Het toneelspel werd afgewisseld door muzikale - en dansacts. Aan de Culto deden in totaal een kleine dertig leerlingen en docenten mee. Soms verschijnen zij gezamenlijk op de bühne om het publiek te entertainen.

Om het culturele leven op het Lauwers College een boost te geven, werd in 2017 de Culto-avond gelanceerd. De beide eerste voorstellingen werden gehouden in het theater van De Colle in Kollum. De derde editie vindt plaats in de eigen aula van de Buitenposter school. Facilitair is deze ruimte dermate geüpgraded dat er nu prima een cultureel evenement kan worden gehouden, aldus Busse en Van Overveld. ,,Er zijn onder meer investeringen gedaan in licht en geluid. We konden hier een volwaardig podium opbouwen.”

Ook hoopt de organisatie van het evenement met het eigen schoolgebouw als opvoerings locatie meer toeschouwers naar de happening te trekken. De tweede Culto speelde zich af in een zeer matig bezette De Colle. ,,Deze avondvullende show met muziek en theater verdient gewoon een volle zaal”, vinden Busse en Van Overveld. Door middel van een flyer - verspreid door leerlingen - hebben omwonenden van het Lauwers College een persoonlijke uitnodiging gekregen om een avondje Culto te beleven. ,,De kinderen waren razend enthousiast.”

Behalve voor vermaak en amusement is de Culto ook nog goed voor een leerzame avond. De voorstelling Cleopatra schetst een breed beeld van deze zeer bekende koningin van het oude Egypte. In talrijke overleveringen geldt Cleopatra (69 voor Christus - 30 voor Christus) als een mooie, verleidelijke vrouw die vele (Romeinse) mannen aan haar bond. Maar er is ook een andere kant van deze vorstin: dat ze zelfbewust was, over een grote intellectuele bagage met dito bestuurlijke kwaliteiten beschikte en beslist geen schoonheid.

Beide imago’s van Cleopatra kwamen aan bod tijdens de Culto-avond. De voorstelling, waarin de acteurs uitgedost waren zijn in prachtige kostuums, speelde zich af in het verleden en het heden. De scènes waren zeer afwisselend en bevatten volop humor. In blokken van drie of vier optredens zorgen de muzikanten en dansers tussendoor voor het entertainment.