Heropening molen Windlust Burum

Burum

Voor de tweede keer in een paar jaar tijd wordt de molen Windlust in Burum feestelijk heropend door burgemeester Bilker. Dit vindt plaats op zaterdag 24 maart vanaf 13.00 uur.

In 2014 werd de molen ook al heropend, nadat deze in 2012 was afgebrand.

Ruim een jaar geleden werd molen Windlust stilgelegd. Uit voorzorg. Net als de 46 overige molens in Nederland met deelbare roeden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed waarschuwde dat deze mogelijk niet veilig zouden zijn. Technisch onderzoek volgde, en uiteindelijk werd besloten de roeden te vervangen.

De Molenmakers uit Tzummarum hebben deze winter de roeden gedemonteerd, en afgelopen maand de nieuwe roeden weer gestoken. Omdat de molen een jaar stil gestaan heeft moest daarna al het ‘gaande werk’ nagekeken worden. Want hout werkt, ook als het stil staat.

Zaterdag 24 maart zal burgemeester Bilker om 13.30 uur de molen heropenen door de vang te lichten, en daarmee de molen weer te laten draaien.


Auteur

Redactie