Jonge vrouw (20) slikte kwart liter GHB per dag

Surhuisterveen

Ongeveer twee jaar geleden gebruikte een 20-jarige inwoonster van Surhuisterveen een kwart liter GHB per dag. Nu is ze van het spul af en heeft ze hulp gezocht, zei ze tegen rechter Maaike de Wit. Alles goed en wel, maar ze moest zich nog wel verantwoorden voor die mindere periode in haar leven.

De Surhuisterveense maakte deel uit van een groep jongeren die drugs gebruikte en overlast veroorzaakte, met name in de omgeving van het Torenplein in Surhuisterveen. Begin november 2015 pakte de politie een aantal groepsleden op, waaronder de verdachte. Volgens officier van justitie Margreeth Meijer had ze zich schuldig gemaakt aan drugsbezit -GHB en speed- en had ze drugs verstrekt en verkocht aan anderen. Dat laatste hadden een aantal getuigen verklaard. Meijer vond het extra kwalijk dat de Surhuisterveense speed ('pep') aan minderjarigen had verkocht. Op een gegeven moment besefte de jonge vrouw dat het zo niet langer kon. Ze zocht hulp. Sindsdien heeft ze de weg omhoog gevonden en heeft ze haar oude vriendenkring de rug toegekeerd. Een positieve ontwikkeling, vond de officier. Dat beloonde ze door een geheel voorwaardelijke werkstraf van 100 uur te eisen. De rechter nam het voorstel over. De Wit plaatste de Surhuisterveense onder toezicht van de jeugdreclassering en ze moet deelnemen aan een behandeling.

Auteur

jkommerie