Internationale Vrouwendag in Filmhuis Kollum

Kollum

Elk jaar vertoont Filmhuis Kollum op Internationale Vrouwendag (8 maart) een film. Dit jaar is het thema Power to de vrouw!. Filmhuis Kollum koos daarom de prachtige Albanese film over burnessha. Volgens een eeuwenoude traditie kan een vrouw beslissen om als man te gaan leven.

Film Het komt steeds minder voor in Albanië, maar ze bestaan nog: de burrnesha of gezworen maagden. Volgens een eeuwenoude traditie kan een vrouw beslissen om als man te gaan leven. Met gender heeft het niets te maken. Wie als vrouw de eed van kuisheid aflegt, krijgt de rechten en de plichten van de man. En dat scheelt als je uit een patriarchaal bergdorp komt zoals Hana. Als Hana jaren later haar zus Lila in Milaan opzoekt ontdekt de fragiele Hana opnieuw haar eigen lichaam en vrouwelijkheid: de dramatische focus van dit debuut. De Italiaanse regisseuse switcht mooi ingetogen tussen heden en verleden, tussen Hana als tienermeisje en haar nieuwe sociale status als de stille Mark, tussen de winterse bergen en de grijze stad. De film is een rustig verteld discreet feministisch drama, met het synchroon zwemmen als subtiele symboliek, over cultuur en seksualiteit, traditie en vrijheid, lichamelijk ongemak en de onderdrukking van de vrouwelijkheid. Goed doel: Stichting Chimwemwe Malawi De opbrengst van de entree ( € 5,00 maar meer is welkom) gaat zoals gewoonlijk bij de 8 maart film naar een goed (vrouwen)doel. Dit jaar wordt de opbrengst van deze avond geschonken aan Stichting Chimwemwe Malawi die zich inzet voor kleuteronderwijs in Malawi. Wat is Stichting Chimwemwe Malawi Deze stichting is opgezet door 2 leerkrachten: Rjimke Sipma uit Kollum en Tine Dewilde uit Brugge. Sedert november 2010 waren Rjimke en Tine, beiden leerkracht, ter plaatse om de projecten uit te werken. Inmiddels is er een goed programma opgezet voor de kleuters in de regio. Omdat er in Malawi geen kleuterscholen zijn van de regering is er een grote behoefte aan plekken om kinderen van 2,5 - 6 jaar op te vangen en onderwijs te bieden. Chimwemwe Malawi helpt hierbij en werkt in dorpen rondom Nkhata Bay. Rjimke en Tine kwamen in contact met Innocent, een jonge Malawiaan. Er werd afgesproken om drie kleuterscholen die opgestart werden door Innocent te ondersteunen via de stichting Chimwemwe. De kinderen hingen maar wat rond terwijl de ouders aan het werk waren. Ze besloten een kleuterschool te starten, Heart of Joy. De Stichting Chimwemwe Malawi wordt gedragen door vrijwilligers en donateurs en kent geen overhead, er blijft niets aan de strijkstok hangen. Al het geld dat ontvangen wordt komt ten goede aan het werk in Malawi. Voor meer informatie zie: http://www.chimwemwe-malawi.org Filmhuis Kollum De film op 8 maart gaat om 20.00 uur van start. De deuren openen om 19.30 voor een drankje en een hapje. Filmhuis Kollum is gevestigd aan de Oostenburgstraat 2 in Kollum. Reserveren is dringend aanbevolen. Reserveren kan dag en nacht via 0511-452282. Kijk voor meer informatie op Filmhuis Kollum.

Auteur

jkommerie