Kollumerkatloop: 'Betere ambassadeur kun je je niet wensen'

KOLLUM

De jaarlijkse editie van de Kollumerkatloop ging op vrijdagavond 22 april van start. Ieder jaar wordt er een goed doel gekoppeld aan de Kollumerkatloop en dit jaar is dat de stichting Spieren voor Spieren.

Bijzonder tijdens deze editie was dat Meine Hoitsma met zijn achterneef Dirk-Jan Koehoorn (11 jaar) meeliep. Dirk-Jan is al sinds zijn geboorte van zijn voeten tot zijn middel verlamd en zit daarom in een rolstoel. Samen echter, doen ze zeer regelmatig mee aan sportevenementen in het hele land voor 'Spieren voor Spieren'. Meine loopt en duwt Dirk-jan voort. Een betere ambassadeur voor het goede doel konden de Kollumerkatloop en 'Spieren voor spieren' zich niet wensen. Dit jaar konden de deelnemers en toeschouwers bij een koele temperatuur genieten van de gezellige loop in Noordoost Friesland. De lage temperatuur bleek ideaal voor de lopers en leverde zeer snelle tijden op. Het publiek was massaal toegestroomd om de deelnemers aan te moedigen. Zoals gewoonlijk werd begonnen met de scholierenloop. Voor de start was er eerst een gezamenlijke warming-up onder begeleiding van Rody Holsboer en zijn collega instructeurs van Perfect-fit. Zowel de jongens als de meisjes streden voor een individueel klassement en daarnaast natuurlijk voor de eer van hun school. In totaal verschenen er ruim 150 scholieren aan de start. Harm Noor fungeerde als speaker, hij reikte ook de prijzen uit. Het werd een spannende strijd. Bij de scholen ging de hoogste eer bij de jongens naar de Prof. Casimirschool De Koningin Julianaschool werd tweede en de Prins Bernard School eindigde als derde. Bij de meisjes was de Prof. Casimirschool ook het snelst. Hier werd de Prins Bernhardschool tweede, en De Tarrissing derde. In het individuele klassement bij de jongens was Benny de Vries de snelste, gevolgd door Buruk Abiy en Luc Piersma. Bij de meisjes liep Anna Verbrugge het hardst, gevolgd door Kirsten Hellinga en Femke van der Naald. Alle winnaars werden in het zonnetje gezet met een heuse kampioensbeker. Alle deelnemers van de scholierenloop konden na afloop een ijsje halen bij de Pruttelpot, dei de lekkernijen kosteloos ter beschikking stelde. Na een korte pauze was het om 19.30 uur de beurt aan de wedstrijdlopers en recreanten. De wedstrijdleiding was ook hierbij in handen van Harm Noor. Het parkoers ging via de Voorstraat naar het mooie buitengebied ten oosten van Kollum. De kortste afstand (6,4 kilometer) liep terug via de Goudberg en de lopers van de lange afstand (13,8 kilometers) gingen zelfs door het dorp Burum. Er zijn in totaal 255 lopers aan de start verschenen. De leeftijden liepen uiteen van 11 tot 73 jaar. Na de gezamenlijke start was het Gerrit Wolbers uit Franeker, die als snelste vertrok en zich ook niet meer liet inhalen. Hij was gestart met wedstrijdnummer 80 en kwam op de korte afstand als eerste weer over de finish. Zijn tijd was met 21.35 minuten zeer snel te noemen. Hij werd gevolgd door Geale Simon Postma uit Kollum (22.26) en Ewold Kooistra uit Makkum (23.59). Bij de vrouwen was Charissa Zijlstra uit Lekkum net als tijdens de vorige editie de snelste op de korte loop (28.00) gevolgd door Dorien Triemstra uit Rinsemageest (28.32) en Tracy van der Ploeg uit Damwoude (32.33). Op de lange afstand was Adriaan Fransen uit Assen de snelste bij de heren met een snelle tijd van 48.11. Hij werd op respectabele afstand gevolgd door Jorn Lemmen uit Groningen (50.24 ) en Johan Hoogeveen uit Boornbergum (52.40). Bij de vrouwen was er op de lange afstand succes voor Eva Koopman uit Groningen (56.01), gevolgd door Saakje Regnerus uit Broeksterwald (1.11.06) en Hinke de Vries uit Dokkum. Aan het einde van de avond kon de organisatie, de Rotaryclub Lauwersland, terugkijken op een bijzonder geslaagde vijftiende editie van de Kollumerkatloop. Daarbij zijn ze veel dank verschuldigd aan de sponsoren en een heleboel vrijwilligers. Wie meer informatie wil over de Kollumerkatloop kan de site raadplegen: www.kollumerkatloop.nl.  

Auteur

Marike Van der Molen