Weer vier nieuwe namen voor Dokk'em Open Air

Kollum

Entrails (SE), Izegrim (NL), Insanity Alert (AT) en Bliksem (BE) bevestigd

DOKKUM - Metalfestival Dokk’em Open Air heeft ook dit jaar weer een bijzonder gevarieerd en internationaal programma weten samen te stellen. Nu ook het Zweedse Entrails, het Nederlandse Izegrim, het Oostenrijkse Insanity Alert en het Belgische Bliksem naar Dokkum afreizen, is de line-up van het hoofdpodium bijna rond. Headliners dit jaar zijn DORO (DL), Testament (US), Soilwork (SE), Moonspell (PT), Dragonforce (GB) en Finntroll (FI). Dokk’em Open Air vindt plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni 2016 in Dokkum.

Bij de Zweedse death metalband Entrails passen trefwoorden als krachtig, bruut, old-school en Stockholmsound. Na de succesvolle plaat 'The Tomb Awaits' (2011) tekenden de Zweden bij het grote label Metal Blade en tourden ze langs zo'n beetje alle grote metalpodia van Europa. Met het in 2015 verschenen album 'Obliteration' op zak is deze band een must voor alle liefhebbers van Zweedse death, zoals we die kennen van Grave, Entombed en Dismember. Met het in maart 2016 uitgebrachte 'The Ferryman’s end' is de Nederlandse killing machine Izegrim weer helemaal terug aan het death/thrash metalfirmament. De vorige plaat van deze gedreven Zutphenaren, 'Congress of the Insane', kreeg wereldwijd al de hoogste scores in de muziekrubrieken en de nieuwe plaat overtreft dat met gemak. Na shows op de Eindhoven Metal Meeting en 70.000 Tons of Metal Cruise is het hoog tijd dat de band naar Dokkum komt. Dit keer is Insanity Alert uitgenodigd voor de nodige short songs, killer riffs en brutal beats. Denk S.O.D., Nuclear Assault, D.R.I. en Municipal Wast. En dat deze vier muzikale feestgangers uit het Oostenrijkse Tirol komen, maakt het alleen maar interessanter. In 2010 kwam het Belgische Bliksem als een rood Duveltje uit een doosje tevoorschijn en oogstte met een sterke ep meteen goede recensies in Europese metalmedia. Met hun tweede full-length album 'Gruesome Masterpiece' (2015) haalden de dame en vier heren menig jaarlijst. Hun muzikale inspiratie halen de Belgen bij Black Sabbath, Death Angel en Metal Church, maar ook bij Janis Joplin en Monster Magnet.

Twee dagen lang spelen zo’n 20 van de beste (inter)nationale metalbands op het grote openluchtpodium van dit knusse festival; ‘smûk’, zoals de Friezen het zeggen. Dokk’em Open Air probeert elke editie zo breed mogelijk te programmeren. Naast de hierboven genoemde bands, zijn ook bevestigd: DORO, de Duitse grande dame van de heavy metal en Testament, de Amerikaanse thrashmetallegende; zij sluiten het festival af. De powermetalband Dragonforce (UK) en de gothicmetalband Moonspell (PT) delen het podium met folkmetalbands als Finntroll (FI) en Heidevolk (NL) en deathmetalbands Soilwork (SE) en Entombed A.D. (SE). Ook van de partij zijn acts als Primordial (IE), Grave (SE) en Raven (UK). Aan de line-up word nog lokale bands toegevoegd.

Op het tweede podium, de gezellige Party Stage in de Biergarten, is doorlopend muziek en een hoop metalen gein en ongein. De programmering van het tweede podium wordt binnenkort bekend gemaakt. Meer informatie over de bands en over het festival is te vinden op www.dokkemopenair.eu.

Auteur

Marike Van der Molen